26 Eylül 2011 Pazartesi

KANTARON OTU

İçinizde kantaron otunu bilen var mı?



Halk arasında mide ilacı olarak bilinen, depresif hallerde de kullanılan bitki..

Yaklaşık dört ay önce safra kesesi amaleliyatı oldum. Öncesi ve sonrasında bitmek bilmeyen mide ağrısı şikayetlerim vardı. Tiryakiler gibi mide ilaçları ile gezerdim ta ki bu bitkinin çayını keşfedene kadar.
Bitkisel çay ve çözümlerini yararlarının yanında bilinmeyen yan etkileri olduğundan dolayı korkarak kullanırım. Fakat ilgili bitki ağrılarımda hatırı sayılır bir azaltma yarattı.

Konuyu Eczacı bir arkadaşımla da paylaştım bana doğru olabileceğini fakat bu bitkinin kanı sulandırma etkisinin olduğunu kullanırken dikkat etmemi söyledi...
Aman yan etkilerine dikkat diyerek derdime deva olan bitki özelliklerini sizlerle de paylaşmak istiyorum.

KANTARON OTU



Hypericum perforatum L.) Tarla, yol ve orman kıyılarında, tepelerde ve çayırlarda Temmuz’dan Eylül’e kadar çiçeklenen ve ülkemizde, sari kantaron, kan otu, kılıç otu, mayasıl otu ve yara otu gibi yöresel adlara da sahip olan şifalı bir bitkidir. Bitki 25-60 cm boyunda olup, çok dallıdır ve sapları ayrı olduğu halde bir şemsiye biçimindeki çiçekleri 5 parçalı, korolla altın sarisi renkli ve kenarları siyah renkli guddeli tüyler ile çevrilidir . Erkek organları çok adette ve 3 demet halinde bir araya toplanmıştır. Yapraklar ışığa karşı tutulduğunda, yağ guddeleri, parlak noktacıklar halinde kolaylıkla görülür. Bitkiye binbirdelik otu denmesi bu özellikten ileri gelmektedir. Yanılmamak için, tam olarak açmış bir çiçeği parmaklarınızın arasında ezdiğinizde, ondan kırmızı bir su aktığını göreceksiniz.

Faydaları ve Kullanım Alanları

• Yaraların iyileşme sürecini hızlandırabilir
• Hafif ve orta şiddetteki depresyonlarda rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır.
• Korku, endişe, kaygı, umutsuzluk ve çaresizlik duygularının giderilmesinde yardımcıdır.
• Siyatik, eklem iltihabı (artrit) ve pre-menstural kramplar (Adet öncesi ağrı ve sıkıntılar) giderilmesinde faydalıdır.
• Safra salgısını uygun yönde etkileyerek sindirim sistemini rahatlatabilir.
• Kronik yorgunluk sendromunda, uykusuzluk, menopoz dönemindeki sıkıntı, stres ve gerginliklerin giderilmesinde etkili olabilir.
.Her derde deva olduğundan bahsedilir.özellikle mide ağrılarına birebir geldiğini bizzat gözlemlenmiştir. Ayrıca zeytinyağına ufalanarak merhem haline

Yan Etkiler ve Etkileşimleri:
Uyarılar ;
• Hamileler veya emziren kadınlar kullanmamalıdır.
• Sarı kantaron kullanımı açık tenli insanlarda ışığa karşı hassasiyet meydana getirebilir. Fotosensibilizasyon etkisi nedeniyle sarı kantaron kullanan kişilerin yoğun güneş ve solaryum ışınlarından uzak durmaları gerekir.
• Lens proteinleriyle olası reaksiyon sebebiyle katarakt gelişebileceğinden, gözler yoğun güneş ışınlarından korunmalıdır.
• Sentetik diğer antidepresanlarla bir arada kullanılmamalıdır. Birlikte kullanılması ilaçların etkileşmesine ve de olumsuz sonuçların doğmasına neden olabilir.
• Antıkoagulan ilaçlar, doğum kontrol ilaçları, antidepresan ilaçları, antikanser ilaçlar, HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar ve digoksin, indinavir, siklosporin gibi ilaçlarla birlikte alınmaması gerektiği belirtiliyor.
• Bazı ilaçlarla etkileşime girdiği gerekçesiyle sarı kantaronun satışı Fransa’da yasaklanmıştır.
• Tansiyonu yükseltebileceği için yüksek tansiyonu olan kişilerin kullanmaması gerekir.
• Doktorun izni olmadıkça çocuklara verilmemelidir.
•Ağır depresyon ve intihar eğiliminin olması durumlarında doktorun izni olmadıkça kullanılmamalıdır.
•Organ nakli yapılan kişilerin kesinlikle sarı kantaron kullanmaması gerekir!

Kantaron olan kapsül, tablet, tentür, çay ve yağ bazlı losyonlar gibi çeşitli formlarda kullanılmaktadır.

Çayın hazırlanması:
1 bardak kadar kaynayan su içerisine 2 kaşık kadar kuru sarı kantaron ekleyerek 10 dakika kadar demleyin ve için. ortalama 4-6 hafta sürekli günde 1 veya 2 bardak olarak tüketilmesi önerilir.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

özellikle yağı yanık tedavisinde çok işe yarıyormuş...

İKİ MELEK dedi ki...

çalışırken yıl sonuna doğru içmişliğim var :))

zeymurancafe dedi ki...

bılgıler için teşekkur ederım ama gercektende abartmadan dıkkatlıca kullanmak gerekıyor size şifa olmuş ne güzel çok geçmiş olsun